Importheffing: 47.000 zonnepanelen vast in haven Rotterdam
De Nederlandse douaneautoriteiten vesturen in het importheffingendossier nog altijd naheffingen en hebben tientallen (buitenlandse) importeurs in onderzoek.
De douane meldt op navraag van Solar Magazine-redacteur Wessel Simons dat aan tientallen importeurs naheffingen zijn verstuurd en nog tientallen dossiers in onderzoek zijn die nog tot naheffing kunnen leiden. Ook is er momenteel beslag gelegd op 47.000 zonnepanelen. De woordvoerder benadrukt dat er voor ‘tientallen miljoenen euro’s aan naheffingen is geïnd en dat er nog voor tientallen miljoenen euro’s aan niet betaalde naheffingen openstaan’.
Naheffingen van enkele miljoenen per geval leiden tot nieuwe faillissementen. Deze zomer is Sunrich, de Europese vestiging van het zeer courante merk Sunrise, door een Duitse rechtbank failliet verklaard. met het wegvallen van de importeur is er geen partij meer die productaansprakelijk is voor de Sunrise zonnepanelen.
De vraag naar zonnepanelen uit Azië gaat in 2015 ondertussen volop door. Tot 1 augustus 2015 is er in Rotterdam voor een waarde van 780 miljoen euro aan zonnepanelen ingevoerd, zo meldt het Ministerie van Financiën. Belangrijkste exportlanden zijn China (479 miljoen, 61 procent van totaal), Taiwan (114,9 miljoen euro, 15 procent van totaal) en Singapore (70 miljoen euro, 9 procent van totaal). Over dezelfde periode in 2014 was deze importwaarde iets hoger met ruim 904 miljoen euro.
(http://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i10084/importheffing-47-000-zonnepanelen-vast-in-haven-rotterdam-sunrise-laat-europe-bv-ploffen)